Steeds vaker horen en lezen we dat techniek belangrijk is en dat we ondernemender moeten worden in en voor het onderwijs.
Onlangs hebben we naar aanleiding van de aardrijkskundelessen van een 4VWO klas het onderwerp klimaatverandering besproken. Nadat de lesstof was behandeld werd de leerlingen gevraagd: 'hoe gaan we deze redelijk complexe materie ons eigen maken? En als we in kaart hebben gebracht wat wij de grootste klimaatuitdagingen vinden, hoe gaan we deze dan oplossen?'
Tijdens de gastlessen waren de docent en ik aangenaam verrast dat de leerlingen niet terneergeslagen waren door het toch wel slechte nieuws over hoe we nu omgaan met onze planeet. Veel leerlingen, met name de jongens, waren het er mee eens dat nieuwe innovaties ons in de toekomst kunnen gaan helpen en dat deze innovaties een oplossing bieden voor al onze uitdagingen. Wellicht is dit is iets te optimistisch gedacht van de leerlingen, maar toen we doorvroegen hadden ze hier zelf al veel over gelezen en wel degelijk over nagedacht.
De laatste les voor de zomervakantie hielden de leerlingen het afsluitende ‘miniklimaatdebat’. Een onderwerp was onder meer hoe we als wereld de klimaatuitdaging op kunnen gaan lossen. Vanzelfsprekend kwamen technische oplossingen voorbij en leerling Joyce bracht in: ‘Klimaatverandering is van alle tijd. Wij hebben het waarschijnlijk versterkt. Wat we nu kunnen doen is goede en eerlijke afspraken maken om onze impact te verlagen.’
Dé missie van onderwijs: leerlingen nieuwsgierig maken door de juiste content en context aan te bieden waardoor ze zelf gaan onderzoeken en ondernemen welke rol zij hierin willen gaan spelen. Zij zijn er klaar voor! Jij ook?
Reactie plaatsen
Reacties