Niet meer praten over onderwijsvernieuwing maar doen!

Gepubliceerd op 28 augustus 2015 om 11:31

De zomervakantie loopt ten einde, bijna alle scholen in de regio zijn weer begonnen en het academisch jaar start op de laatste dag van augustus. Iedereen kan weer uitgerust en vol met energie en inspiratie beginnen aan het nieuwe (school)jaar. Ook wij kijken hier naar uit. Afgelopen schooljaar zijn we gestart met het onderzoek, ‘Wat is het effect van het implementeren van de BewustWijzer methode?’. Hierin werden we door de Erasmus Universiteit ondersteund. Uiteindelijk zijn natuurlijk Cito-toetsen en cijferlijsten ‘belangrijk’. Maar wat wij willen meten is wat uiteindelijk het gedrag en de houding van de leerlingen is als ze wel of niet actief hebben geleerd, nagedacht en gewerkt volgens doorlopende duurzame leerlijnen. Wij horen u denken, tjee, dat is ingewikkeld. En dat bleek ook zo te zijn! Het vooronderzoek nodigt uit voor verdieping maar de eerste stap is gezet.

Ondertussen gaan we verder met scholen benaderen en uitdagen met de vraag: 'Hoe duurzaam is jouw school?'. Niet alleen wat betreft gebouw en organisatie, maar ook het team, curriculum en de leeromgeving buiten de school wordt tegen het licht gehouden. Ook willen we alle content die we tot op heden (in nauwe samenwerking met docenten) hebben ontwikkeld breder aanbieden. Het liefst online want wat vandaag nieuws is, kan morgen alweer achterhaald zijn. We zoeken aansluiting bij partijen die dit al doen en bovenal zoeken we docenten die op deze manier lesmateriaal verzamelen en het curriculum verduurzamen. We weten dat dit werkt. We weten ook dat er op dit gebied al veel content bestaat. Dat is mooi, want hoe makkelijker docenten het kunnen implementeren, hoe beter. Aan de andere kant krijgen we van scholen ook te horen dat er te veel keuze is, met andere woorden: 'we moeten kiezen'.

Wat ons betreft bestaat de keuze uit drie componenten:
- wat hebben de leerlingen nodig?
- waar vaart de docent wel bij?

- welke methode maakt de doelstellingen zichtbaar (en dus zijn meetbaar)?

 

Wij zijn één van de aanbieders en samen de betrokken scholen willen wij maar één ding: in 2020 niet meer nodig zijn omdat duurzaamheid ‘mainstream’ is geworden, júist in het onderwijs. Niet omdat we het beter weten maar omdat we willen versnellen. Niet voor ons maar voor de kinderen en voor onze aarde. We zijn alvast begonnen in Rotterdam.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.