‘Simpel: circulaire economie is gewoon kringlopen sluiten’

Gepubliceerd op 29 juni 2016 om 14:46

Dinsdag 28 juni j.l. was de eerste keer dat Bluecity010, samen met BewustWijzer, de eerste schoolklas ontving in het oude Tropicana. Groep 8 van juf Ester van de Nieuwe Park Rozenburg School was uitgenodigd om mee te denken over de circulaire economie.

De leerlingen waren gevraagd een voorwerp mee te nemen wat ze weg zouden gooien. Er werd onder andere papier, oud speelgoed, een riempje en plattegrond neergelegd. ‘Waar komt papier vandaan?’, vroeg Wouter van Bluecity010. ‘Bomen’, antwoordden een aantal. ‘Maar wist je dat van oude gebouwen ook papier gemaakt kan worden?’ De klas keek verbaasd! ‘Stone paper is boom-vrij papier dat voor een groot deel bestaat uit mineraal poeder gebonden met een percentage niet giftige hars.’, zo deelde Wouter met de groep.

‘En wat kan er gebeuren met een plastic zakje dat jij hier op de Maasboulevard per ongeluk laat vallen?’ was zijn volgende vraag. ‘Dat gaat via de Maas naar zee en komt bij de plastic soup’, antwoordde een leerling.

Wouter liet mooie voorbeelden zien hoe we positief met ons afval om kunnen gaan. ‘Wat voor de één afval is, kan voor een ander weer een grondstof zijn en zo sluit je kringlopen.’ Koffie-drab is een prima voedingsbasis voor zwammen. Zo is Rotterzwam ontstaan. En een kapotte binnenband van een fiets kan weer gebruikt worden voor het maken van een stevige rubbertas.

Na een inspirerend filmpje over de aarde als ruimteschip van Thomas Rau en een paar pittige stellingen over hoe ga jijzelf met afval om, gingen de leerlingen ideeën uitwerken om afvalkringlopen te sluiten. Er werd driftig gediscussieerd, getekend en geschreven. Toen ze klaar waren kregen we 15 prachtige ideeën gepresenteerd. Ze waren allemaal mooi en bijzonder. En, deze leerlingen kunnen echt goed pitchen!

Twee presentaties vielen extra op. Het idee van Eva en Telma. Dat was echt heel erg ‘out of the box’. Zij willen van oude kerstbomen en kerstversiering, jurken en accessoires maken. Cas had het best uitvoerbare plan. Hij vond dat oud plastic hergebruikt moest worden om bouwpakket-huizen te maken met behulp van een 3d printer. Dit idee kan juf Ester wellicht uitvoeren omdat de school zojuist zo’n printer heeft aangeschaft.

Vervolgens kregen we nog goede tips van de leerlingen wat de volgende keer beter kan. ‘Zorg dat de beamer goed werkt en je het filmpje klaar hebt staan!’ Klopt en gaan we zeker doen. We kijken uit naar het volgend schooljaar om nog meer klassen goed te verwelkomen. Bedankt groep 8 en juf Ester van NPRS en een fijne zomervakantie toegewenst.

Reactie plaatsen

Reacties

Smithf147
6 jaar geleden

I relish, cause I discovered just what I used to be taking a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye cbabaeceadcekbke