Isolatiemuren met windenergie voor Cosmicus College

Gepubliceerd op 14 juni 2016 om 10:36

Bijna einde schooljaar. De laatste toetsweek komt eraan. En dan op naar de zomervakantie. Maar de 2HV leerlingen hadden maandagochtend 13 juni j.l., eerst nog een andere 'klus' te klaren. De eindpresentaties van het technische vakoverstijgende project 'maak je schoolgebouw klimaat neutraal.'

De leerlingen zijn de afgelopen 10 weken druk in de weer geweest met onderzoek doen, gegevens verzamelen en oplossingen bedenken voor de geformuleerde probleemstelling. Deze school, en vele andere schoolgebouwen, zijn verre van klimaatneutraal. Sterker nog, de energie- en gas rekening is hoog. Tijdens dit project worden de leerlingen uitgedaagd op zoek te gaan naar oplossingen. Ze geven deze toekomstgerichte ideëen aan de directeur en het facilitair management van de school. Een belangrijk element van het advies is dat er kosten wordt bespaard maar ook dat we uiteindelijk beter om moeten leren gaan met onze aarde. 

We hebben weer prachtige plannen gepresenteerd gekregen:

- in elk lokaal een thermostaat

- garagedeuren plaatsen voor betere ventilatie

- elektriciteitregelkastje per lokaal

- en, deze was wel heel out of the box: in een bestaand schoolgebouw over te stappen van stadsverwarming naar elektrisch verwarmen m.b.v. zonne-energie door panelen op het dak en folie rondom de ramen.

Het beste idee kwam van groep 4: Han, Halil, Mucahid en Sumeia (zie foto). Zij hebben bedacht om de buitenmuren beter te isoleren én te voorzien van een ventilator die ook windenergie opwekt. Daarnaast wordt er ook extra energie opgewekt door energietegels in de school. Het geheel moet nog doorgerekend worden maar de combinatie van effectiever verwarmen, beter ventileren en energie opwekken was goed doordacht. Daarbij kwamen zij ook nog even terug op de klimaatvoetafdruk. Ze gaven aan zelf beter om te willen gaan met drinkwater en minder vlees te eten. Kortom op de lange termijn goede ideëen en op de korte termijn direct uitvoerbare initiatieven voor een betere klimaatvoetafdruk van het Cosmicus College.

Dit plan wordt mogelijk ook gepresenteerd op de Bouwbroedplaats in het najaar; maar eerst bijna vakantie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.