Creativiteit een ‘must’ in het onderwijs

Gepubliceerd op 11 september 2015 om 14:39

Zoals zoveel onderwerpen is ook over creativiteit veel te zeggen. De één vindt het een noodzaak en andere bestempelen het als een bijzaak voor het onderwijs.

Ik bedoel met creativiteit de vrijheid om de verbeelding toe te laten en letterlijk nieuwe verbindingen te leggen in het brein. Creativiteit laat je andere wegen bewandelen en stelt je in staat nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Wie zegt dat een hond geen auto kan rijden? Ik heb te vaak voor een groep leerlingen of studenten mogen staan die na de introductie van de creativiteitsworkshop aan mij vroegen ‘wat moet ik nu exact doen?’. Ze verwachtten een concrete opdracht, zoals ‘knip de plaatjes uit en plak ze onder elkaar’ of 'teken een dennenappel'. Ze vinden het lastig als ze gevraagd wordt om ‘buiten de lijnen te kleuren’. Dit geldt in sommige gevallen ook voor de niet traditionele onderwijsconcepten!

De sessies zijn in de loop der tijd aangescherpt. Tegenwoordig starten we onze workshops met veel verbeelden en voorstellen. Verbeeld je eens dat het mogelijk is om op een warme dag een groot zwembad op het schoolplein te hebben? Of stel je voor dat het leuk wordt om je bed uit te komen? De workshop gaat over jou en jouw kracht om te creëren. Want geloof het of niet, iedereen is creatief! Dat bewijst onze workshop keer op keer.

Er gaan geluiden op dat ons onderwijs en ook onze opvoeding creativiteit de kop indrukt. Of dat zo is, laat ik aan wetenschappers over. Waar het ons om gaat is hoe we leerlingen, studenten en docenten weer op het creëer, innoveer en onderneem-pad krijgen. Zowel op het gebied van maatschappelijk - als technische onderwijs. Dus betekenisvol leren en doen. In onze workshops worden leerlingen uitgedaagd nieuwe paden te verkennen. Er bestaat even geen goed of fout, alles mag en kan. Het is wennen, maar de reacties die we terugkrijgen zijn altijd positief. Zowel van de leerlingen als van de docenten. Opmerkingen als ‘spannend’ en 'ik wist niet, dat ik dit kan’ zijn veelgehoorde feedback.

Dus. Creativiteit hoort, wat mij betreft, een verplicht onderdeel te zijn in het onderwijs en het is verstandig als dit vanaf de peuters tot en met beroepsopleidingen wordt opgenomen in het curriculum. Dat scheelt later weer zodat je je medewerkers niet naar creativiteitscursussen hoeft te sturen om ‘out of the box’ te leren denken en werken zoals bij sommige bedrijven nu gebeurt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.