Duurzame Ouder(s) in het Onderwijs

Gepubliceerd op 25 september 2015 om 12:44

Regelmatig stel ik aan andere ouders de vraag: ‘wat vind jij van het onderwijs dat jouw kind krijgt op school?’ Open vraag. Er zijn veel antwoorden en er ontstaat altijd een levendige discussie. Als ouder vind je altijd wat van de school van je kind. Als we dan wat dieper in de discussie geraken over wat anders en beter kan, komt ook het thema toekomstgericht onderwijs vaak aan bod.

Toekomstgericht leren

Ik, en ook andere ouders, verbazen ons eigenlijk over het feit dat onze kinderen op bijna dezelfde manier les krijgen als wij. En dat terwijl ik al zo’n dertig jaar geleden de middelbare school heb verlaten. Gelukkig hebben ze wel de methode hier en daar aangepast, maar uiteindelijk gaat het nog steeds om het aanbieden en toetsen van de lesstof. Er wordt nu wel gevraagd om de aangeboden materie te interpreteren. Waar ik eigenlijk nieuwsgierig naar ben, is hoe onze kinderen leren omgaan met de lesstof maar ook met elkaar.  En daarnaast een visie ontwikkelen op wat de wereld nodig heeft.

Nieuwsgierig

Door onderzoek kwam ik erachter dat er wel tientallen, zo niet honderden, duurzame lespakket beschikbaar zijn. Ja, echt! Ik leerde ook dat velen het klaslokaal niet halen. Door de interviews met docenten werd mij duidelijk waarom. De drie belangrijkste redenen: het sluit niet aan op de schoolkalender, de docent heeft het te druk of het pakket is niet bruikbaar binnen het curriculum. Dat is toch allemaal wel heel erg jammer.

Zo oud als de weg naar Kralingen

Alles overziend ben ik toen een proces gaan ontwikkelen om deze materie wel in de klas te krijgen en de leerlingen alsook de betrokken bedrijven er van te overtuigen dat dit een gave manier van leren is. Het fenomeen is al zo oud als de weg naar Kralingen: als je iets leert, doet en echt ervaart, onthoud je het beter. Zo zijn we stapje voor stapje verder gegaan. Leerlingen, docenten, professionals en vaak ook ouders krijgen energie van deze manier van onderwijs.

De tijd tikt

Ik besef dat er veel aan de hand is in en met het onderwijs. Regelmatig lezen we over de uitdagingen en een veelheid van problemen met passend onderwijs. Deze ontstaan bijvoorbeeld door taalachterstanden, cultuurverschillen, geweld op school of omdat je kind niet past binnen de gestelde norm en niet naar school kan of mag. Dit is allemaal zorgelijk en dagelijks zien we scholen en docenten hier ook mee worstelen. Ook binnen het onderwijs geldt, de enige constante is de verandering. Ik ben van mening dat naast alles wat er al moet gebeuren ouders een belangrijke aanjager zijn voor duurzaamheid in het onderwijs. Laten wij niet toekijken, commentaar geven en uiteindelijk niets doen. Ik heb zelf mogen ervaren hoe impactvol het is om als werkende ouder aan de slag te mogen gaan in het onderwijs en het verschil te kunnen maken.

 Start vandaag! 

Indertijd heeft het mij op onze basisschool heel erg geholpen door te inventariseren wat de grootste uitdaging is en waar (of bij wie) de meeste energie zit. Inmiddels, hebben we  daarvoor het  hulpmiddel ontwikkeld ‘test je school’. Vervolgens zijn we met de leerlingen van een enthousiaste leerkracht klimaatvoetafdrukken gaan bepalen én hebben we afspraken gemaakt wat we gaan doen om deze afdrukken te verbeteren. Vervolgens hebben we met leerlingen uit verschillende klassen een EcoRaad gevormd waarbij zij verantwoordelijk waren voor het uitvoeren van de onderzoeken en de acties. Ze hebben aan de hand van het thema 'afval' de boeken- en moderuilbeurs geïntroduceerd. Dit zijn, naast de EcoRaad, inmiddels terugkerende activiteiten op de schoolkalender van deze school. Meer voorbeelden alsook de hulpmiddelen vind je op onze site bewustwijzer.com. We willen een platform zijn voor zowel docenten als ouders om inspiratie over duurzaamheid in het onderwijs op te doen en te delen.

We horen graag wat jouw bevindingen rond dit thema zijn. Laat hieronder een bericht achter of neem contact met ons op via de website.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.