#raar maar waar

Gepubliceerd op 9 oktober 2015 om 13:18

Voor wie het nog niet weet: het is Kinderboekenweek!! Het thema dit jaar is wetenschap, natuur en techniek en de vraag die dit jaar wordt gesteld is “wat vind jij raar maar waar?”. Een prima vraag om nieuwsgierigheid te prikkelen.

Waarom?

Wat ik zo mooi vind aan het onderwijs (en ook opvoeden) is dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Onze kinderen stellen mij ook heel vaak ‘waarom’ vragen. Toen ze klein waren (echt klein!) waren dat vragen zoals: 'waarom lijken de wolken soms op champignons?' 'Waarom heet de versnellingspook geen schakelaar?' 'Waarom zet je een wasdroger aan en een wasmolen niet?' Ik heb heel wat schriften vol geschreven met mooie vragen en grappige anekdotes.

Je blijven verwonderen

Inmiddels zijn onze jongens 13 en 15 jaar, en gelukkig ze stellen nog steeds vragen. En laat ze dat vooral blijven doen!! Niet alleen thuis, maar ook in de klas. Ik ben er voorstander van dat leerlingen op school zich zaken blijven afvragen en zichzelf blijven verwonderen. Dit is voor mij één van de sleutels naar de nieuwe economie. Waarom moeten bedrijven groeien? Marges verbeteren? En winst maken? Waarom moet je spullen hebben terwijl je ze niet voortdurend nodig heb? Maar ook levensvragen als 'waarom ben ik hier', 'wat doe ik hier' en 'wat laat ik na'.

De natuur als basis

Het thema wetenschap, natuur en techniek, verbonden met de vraag 'wat vind jij raar maar waar?' is zo gaaf. Ik las een stukje in de krant over een leerling die zich verwonderde waarom wij mensen niet kunnen vliegen. Goede vraag. Als ik goed geïnformeerd ben hebben de gebroeders Wright indertijd heel goed gekeken naar vogels en zo een machine ontwikkeld waardoor we in staat zijn ons via de lucht te verplaatsen. De natuur is een krachtig business model en herbergt veel oplossingen voor uitdagingen waar wij als mens voor komen te staan.

De cirkel is rond

Waar ik me over verwonder is dat we het voor elkaar krijgen om juist dit business model langzaam uit te nutten, tenzij… Tenzij wij en de generaties na ons, gedreven door nieuwsgierigheid, kringlopen weten te sluiten en van delen het nieuwe hebben weten te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.