Omgaan met geld en duurzaam onderwijs

Gepubliceerd op 17 maart 2016 om 11:36

Van 14 tot 18 maart is het ‘de week van het geld’. Mooie actie om binnen het basisonderwijs aandacht te vragen voor hoe je om moet gaan met geld. Met de leerlingen worden allerlei lesjes en activiteiten ondernomen om de kinderen voldoende zelfredzaam te maken in het omgaan met geld. En dit is nodig! Jong geleerd is oud gedaan. Maandag 14 maart j.l., vermeldde het Financieele Dagblad ‘13% van de kinderen van tien jaar en ouder (!) denkt dat geld onuitputtelijk uit de pintautomaat rolt.’

Geld nodig

Maar waarvoor hebben we geld nodig? Geld is eigenlijk een ruilmiddel. Als jij brood bakt en ik maak kleding, kunnen we ruilen. Of we kunnen een waarden bepalen voor onze producten en een middel bedenken om elkaar te betalen. Voorheen deden we dat met schelpen, stenen en later met edelmetalen. Op een goed moment ontwikkelden we geld. Eerst fysiek geld, muntjes en briefjes welke we kunnen zien en voelen. En eind vorige eeuw met de opkomst van de automatisering en internet, giraal geld. Een waarden die je hebt staan op de bankrekening.

Handel

Vandaag de dag gaat het nog steeds over ruilen. Jij maakt wat ik graag wil hebben en daarvoor hebben we een ruilmiddel nodig. Hierdoor ontstaat handel en door onder andere de manier van handel, ontstaat een economie. Dit is een simpele voorstelling van zaken want er zijn uiteraard nog veel meer elementen van invloed, maar dit is een blog en geen boek!

De prijs bepalen van de natuur

Indertijd heb ik op de middelbare school geleerd over de theorie van Kenyes en die van de Klassieken. Ik herinner me niet (maar het is ook alweer even geleden!) dat we het in de economie lessen hebben gehad over de ‘kostprijs van de natuur’. Deze week werd ik getriggerd door het artikel in the Guardian ‘Can you put a price on natuur?’ Een aantal instituten buigen zich hierover en dat is, denk ik, goed en ook eerlijk. Immers, we krijgen van alles van de aarde en dan is het ook goed om na te denken wat we terug gaan geven! Ik weet zeker, als we dit meenemen in de geldlessen dat de leerlingen hier hele mooie en inspirerende oplossingen voor hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.