Reken maar dat toegepast onderwijs je slimmer maakt

Gepubliceerd op 25 maart 2016 om 12:08

Afgelopen woensdag, 23 maart, was de Grote Rekendag in Nederland. Het is de dag dat alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen worden uitgenodigd om extra aandacht te besteden aan rekenen.

Het thema dit jaar is; ‘kijkje achter de code’. Onderwijs is helemaal ‘into’ coderen, programmeren en informatica. Dat is goed met het licht op de hoge mate van automatisering en robotisering die de toekomstige wereld gaat vormgeven.

Verwondering

Tijdens de workshop ‘maak je slaapkamer slimmer’ die we onlangs hebben getest met een groep kinderen  bleek dat niet alleen de kids van 10 -12 jaar dit een gaaf vonden. Twee meisjes van 6 jaar, Nina en Sofie, keken geïnteresseerd naar al het materiaal en vroegen: ‘mogen wij ook?’ We legden kort uit wat de bedoeling was en deze meiden bouwden moeiteloos een ‘waarschuw-alarm voor je ouders’, een ‘lampje dat aangaat als je je slaapkamer binnenkomt’ en een systeem om je plant automatisch water te geven. Ze bedachten op basis van onze uitleg welke bouwstenen ze achter elkaar moesten plaatsen om de opdracht uit te werken. Toen we vroegen: ‘en verzin op basis hiervan een andere automatisering waardoor je je kamer slimmer maakt’ bleek een brug te ver.  Ze gingen liever naar de knutseltafel iets leuks maken voor de ouders. Ook prima.

Jort van een jaar of 11, kon deze uitdaging wel aan en ontwierp met een beetje hulp (!) een mechanisme om automatisch de gordijnen open te doen. Wie wil dat niet.

Wie moet je activeren voor thematisch leren 

Aandacht vragen voor thema’s in het leerproces is een prachtig initiatief. Eigenlijk moet je niet de leerlingen nieuwsgierig maken maar de leerkrachten en de opvoeders. Kinderen willen namelijk altijd en overal leren. Vooropgesteld dat ze de gelegenheid krijgen (het recht op onderwijs geldt nog niet overal) moeten wij het ze aanbieden. En wat mij betreft dus niet alleen op een dag als de ‘grote rekendag’. Laten we ze vooral leren door te doen en dit verankeren in de leerlijn en/of de schoolkalender. Op naar het volgend project: maak je klaslokaal slimmer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.