Cosmicus College Rotterdam wordt klimaat neutraler

Gepubliceerd op 18 mei 2016 om 17:02

Woensdag 18 mei 2016, was de tussentijdse evaluatie van het project 'maak je schoolgebouw klimaat neutraal' op het Cosmicus College in Rotterdam samen met Dura Vermeer en BewustWijzer. De 2de klas VWO leerlingen zijn halverwege het project. We zijn razend benieuwd naar de meetresultaten en bevindingen van de teams. Docente van Puffelen trapte af en Kai Vonk verzorgde de gastles. Hij gaf een mooi overzicht van meer dan 160 jaar duurzame ontwikkeling in de bouw. De leerlingen werden geïnspireerd en nieuwsgierig door zijn verhaal.

Ze stelden ook interessante vragen. Leerling Han: 'als ik langer wil douchen moet ik dan meer zonnepanelen op mijn dak leggen?' En ‘die buitenmuur die wordt geplaatst, is die wel getest? Ook een interessante vraag was of de ouderwetse energiecentrales op termijn kunnen worden afgeschaft. De leerlingen willen eigenlijk wel een eigen windmolen voor de school! Maar wat kost zo’n ding eigenlijk? En is het haalbaar?

Kai stelde zelf ook vragen. Onder andere de stelling: ‘er worden al veel gebouwen verduurzaamd. Eens of oneens?’ Drie leerlingen waren het hiermee eens, drie oneens en twaalf leerlingen konden niet kiezen! Stof om over na te denken.

Na de gastles hebben de teams de tussentijdse resultaten gepitched. Ze stelden Kai en Karin (namens BewustWijzer, de opdrachtgever van dit project) veel vragen. ‘Gebruikt de school nu meer elektriciteit of gas? En waarom is het ‪‎CO2-gehalte in klaslokaal 205 hoger dan de andere lokalen? Hoeveel printers heeft de school? Hoe worden deze gebruikt en staan ze altijd aan?’ Ze waren onder de indruk van de teampresentaties en de gestructureerde manier van samenwerken.

De teams zijn uitgedaagd om met originele en uitvoerbare oplossingen te komen waardoor het schoolgebouw klimaat neutraler wordt. Het meest briljante idee krijgt naar alle waarschijnlijkheid spreektijd tijdens de Bouwbroedplaats bijeenkomst 15 juni aanstaande in Rotterdam. Misschien wordt dit plan dan echt uitgevoerd en niet alleen op het Cosmicus College!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.