Systeem leren en denken

Gepubliceerd op 24 juli 2015 om 00:00

Vroeger, op de middelbare school, brachten diverse docenten mij de lesstof bij. Vakken overlappen elkaar soms (denk hierbij aan natuur- en scheikunde) maar toch werd de informatie niet met elkaar verbonden. Meer dan eens dacht ik in de les dan ook wel eens: “maar dit heb ik zojuist toch ook al bij de andere les gehoord?” Dan moet je dus zelf gaan bedenken hoe beide disciplines in verband staan met elkaar.

Na de middelbare ging ik studeren aan het HBO en daar werd het systeem leren en denken al beter in het curriculum toegepast. Lesstof werd nog steeds klassikaal aangeboden, maar we werden zelf ook aangespoord om deze kennis tijdens diverse cases toe te passen. Daardoor maak je jezelf de stof sneller eigen en snap je ingewikkelde vaktermen beter. Daarnaast leer je door de kennis in de praktijk te brengen dat niet alle theorieën voor waar moeten worden aangenomen. Alle kennis en informatie is aan verandering onderhevig en boeken gaan nog steeds uit van een klassikale aanpak en individueel leren.

Uit onderzoek blijkt ook dat kennis snel veroudert: wat de leerlingen vandaag aan kennis opdoen, is morgen niet meer van toepassing. Systeem leren en denken houdt het onderwijs ook boeiend. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook zeker voor de leraren. Door de lesstof zo aan te bieden dat de leerlingen samenhang ontdekken tussen de verschillende vakken. Dat maakt voor de leraar het geven van een les, en voor een leerling het volgen hiervan een stuk leuker. Doordat ze zelf aan de slag mogen en kunnen met de informatie die ze krijgen, worden en blijven ze enthousiast en zullen ze uiteindelijk veel meer kennis opdoen dan wanneer ze een uur lang naar een leraar 'moeten' luisteren die hen vertelt hoe het zit.

Graag horen we van jullie hoe we docenten kunnen helpen om het systeem leren en denken binnen hun lessen te kunnen implementeren. En heb je als docent dit al succesvol kunnen toepassen, dan horen we graag hoe je dit hebt gedaan binnen het bestaande curriculum op jouw school.

 

Reactie plaatsen

Reacties

blub
6 jaar geleden

bsvc,jzhfcev hcnbxvgwfdcnbvjzhgdhvdhjfawe