Voor scholen en organisaties op weg naar de circulaire economie

Bedrijven

Wilt u nieuwe markten aanboren, duurzaam ondernemen en gezonde groei?
Dat kan, BewustWijzer biedt de oplossing! 

Wij ontwikkelen samen met uw organisatie:
- toekomstgerichte groei programma’s
- duurzame medewerkers-engagement programma’s
- next generation experiences (zoals de Energy Bootcamp)

Scholen

Wilt u uw leerlingen voorbereiden op de groene maatschappij van morgen?
Dat kan, BewustWijzer biedt de oplossing!

Wij ontwikkelen samen met uw basis of middelbare school:
- duurzaam beleid voor een klimaatneutrale school
- vakoverstijgende technische projecten i.s.m. bedrijfsleven
- next generation learning (ICT toepassen in het onderwijs)


Nieuws van ons

Taal bindt en boeit duurzaamheid in het onderwijs

Ik ben van huis uit geen ‘talig type’. Ik ben dan ook heel blij dat Wendy dat bij ons wel is en regelmatig mijn teksten screent op correctheid, volledigheid en de leesbaarheid verbetert. Woorden verbinden mensen. Mondelinge en schriftelijke vaardigheden zijn belangrijk. Voor mij vereist dit discipline en doorzettingsvermogen. Maar ik wil het wel graag.

Lees meer »

Niet meer praten over onderwijsvernieuwing maar doen!

De zomervakantie loopt ten einde, bijna alle scholen in de regio zijn weer begonnen en het academisch jaar start op de laatste dag van augustus. Iedereen kan weer uitgerust en vol met energie en inspiratie beginnen aan het nieuwe (school)jaar. Ook wij kijken hier naar uit. Afgelopen schooljaar zijn we gestart met het onderzoek, ‘Wat is het effect van het implementeren van de BewustWijzer methode?’. Hierin werden we door de Erasmus Universiteit ondersteund. Uiteindelijk zijn natuurlijk Cito-toetsen en cijferlijsten ‘belangrijk’. Maar wat wij willen meten is wat uiteindelijk het gedrag en de houding van de leerlingen is als ze wel of niet actief hebben geleerd, nagedacht en gewerkt volgens doorlopende duurzame leerlijnen. Wij horen u denken, tjee, dat is ingewikkeld. En dat bleek ook zo te zijn! Het vooronderzoek nodigt uit voor verdieping maar de eerste stap is gezet.

Lees meer »

‘Hoe lossen we de klimaatuitdaging op?’

Steeds vaker horen en lezen we dat techniek belangrijk is en dat we ondernemender moeten worden in en voor het onderwijs. Onlangs hebben we naar aanleiding van de aardrijkskundelessen van een 4VWO klas het onderwerp klimaatverandering besproken. Nadat de lesstof was behandeld werd de leerlingen gevraagd: 'hoe gaan we deze redelijk complexe materie ons eigen maken? En als we in kaart hebben gebracht wat wij de grootste klimaatuitdagingen vinden, hoe gaan we deze dan oplossen?'

Lees meer »

Ervaring is de beste leermeester

Leerlingen zélf laten ontdekken en ze hierin begeleiden wordt steeds vaker toegepast op scholen. De focus is aan het verschuiven van het klassikaal aanbieden van lesstof naar individuele begeleiding van de leerlingen en samenwerken in projecten. Leerlingen worden aangespoord om zelf initiatief te nemen om informatie te zoeken en zaken uit te zoeken. Hierdoor krijgen ze meer verantwoordelijkheid voor hun opdrachten en blijft informatie beter hangen bij de leerlingen. Ervaring is toch de beste leermeester. Deze manier van onderwijs kan een onvergetelijke leerervaring tot resultaat hebben (lees ook onze Facebook posts OLO = onwijs leuke leerervaringen).

Lees meer »

Green schools Bali

Het idee van de Green School komt van Canadees John Hardy, die vroeger zelf met grote tegenzin naar school ging. De school wil de leerlingen opleiden tot groene leiders. De school is een reactie op de westerse onderwijssystemen die volgens 'head of development' Chris Thompson onethisch en 'categorisch gebroken' zijn. Volgens hem zijn kinderen op de 'green school' gelukkig, en als ze gelukkig zijn, dan leren ze ook echt.

Lees meer »

Systeem leren en denken

Vroeger, op de middelbare school, brachten diverse docenten mij de lesstof bij. Vakken overlappen elkaar soms (denk hierbij aan natuur- en scheikunde) maar toch werd de informatie niet met elkaar verbonden. Meer dan eens dacht ik in de les dan ook wel eens: “maar dit heb ik zojuist toch ook al bij de andere les gehoord?” Dan moet je dus zelf gaan bedenken hoe beide disciplines in verband staan met elkaar.

Lees meer »

Nieuws over ons

Basisschool de Bavokring is een duurzame school!

De basis voor elke toekomst begint in het onderwijs. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Vragen als: 'waarom is de lucht blauw?, waarom reist de maan met je mee als je achterop de fiets zit?, zitten alle computers van de wereld aan elkaar vast?', klinken ons niet geheel vreemd in de oren. Hoe eerder de kinderlijke nieuwsgierigheid opgewekt en beloont wordt, des te beter kunnen kinderen zich oriënteren op de wereld en op hun eigen mogelijkheden.

Lees meer »

Frisse School?! We zitten hier te knikkebollen

Drie technasiumklassen van het Rotterdamse Libanon Lyceum onderzochten hoe hun school duurzamer kan worden. Met de presentatie van hun adviesrapport streden de leerlingen voor de eeuwige roem. Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs), docenten en medewerkers van Eneco waren onder de indruk van het gezamenlijk idee van Ana, Francesca en Isabel (allen 14 jaar).

Lees meer »

'New resident in the Thornico Building ready to move in'

In an effort to encourage sustainable economy in the region and increase the appeal of Rotterdam as an attractive business location for entrepreneurs, the Thornico Building established a competition for start-ups, young companies and entrepreneurs, focussing on sustainability with the grand prize of 1 year of free office space in the Thornico Building

Lees meer »

Twitter